Treściwa zupa z dorsza z fasolą, warzywami i polskim sosem pesto

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Wywar rybny 1,5 l:

  • 1 seler naciowy
  • 2 marchewki
  • 2 pory
  • 2 czerwone cebule pokrojone w ćwiartki i wylistkowane
  • 3 ząbki czosnku lekko rozgniecione
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka listków laurowych
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kawałek kopru włoskiego
  • 50 dag namoczonej fasoli czerwonej lub czarnej
  • 30 dag zbitego mięsa z dorsza pokrojonego w grubą kostkę
  • papryczka chili w proszku

Pesto:

  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • orzech laskowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

Selera, marchew, por pokrój na jednakowej wielkość nie za duże kawałki. Cebulę pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa przesmaż na oliwie po czym dodaj do nich pieprz, liść, ziele i koper – smaż jeszcze z 3 min. Do gara dolej bulion, wrzuć fasolę i gotuj aż będzie miękka. W tym czasie do blendera wrzuć wszystkie składniki pesto i zmiel na gęsty sos. Ugotowaną zupę dopraw chili, a na chwilę przed podaniem wrzuć pokrojone mięso. Podawaj polaną sosem pesto.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+