Tost z ziołowym masłem, pomidorowym omletem i rukolą

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 3 łyżki masła
  • garść świeżej bazyli i tymianku
  • dól gruboziarnista

omlet:

  • 3 jajka zielononóżkI
  • 4 łyżki maślanki
  • 4 pomidorki cherry
  • szczypiorek

sałatka:

  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • chlust oliwy
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Z pieczywa tostowego za pomocą ringu (foremki) wytnij kółka.W moździerzu utrzyj świeże zioła. Posól je i dodaj masło. Wszystkie składniki bardzo dokładnie połącz. W misce roztrzep jajka. Dodaj maślankę, posiekany szczypiorek i kawałki pomidorków. Masę dopraw solą. Na patelni rozpuść ziołowe masło i połóż ringi. Wlej do nich masę jajeczną. Krązki pieczywa tostowego posmaruj masłem ziołowym. Omlety i krązki pieczywa wstaw na chwilę do piekarnika. Świeżą rukolę dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i oliwą dobrej jakości. Tosty podawaj z sałatką ze świeżej rukoli i omletem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+