Tortille z karkówką i marynowaną marchewką

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki aroniowego dżemu
  • garść aronii
  • garść porzeczek
  • 125 ml nalewki z owoców jagodowych
  • 1/4 kostki smalcu
  • sól, pieprz

Marynowane marchewki:

  • 2 marchewki
  • łyżka cukru

Dressing:

  • sok z limonki
  • garść świeżej kolendry
  • szczypta płatki chilli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szczypty czarnuszki
  • 4 małe tortillle
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do szybkowara. Dodaj dżem, porzeczki, nalewkę, smalec i sól. Wszystko wymieszaj i wstaw do duszenia. Jeżeli nie masz szybkowara, karkówkę duś w garnku do miękkości. Idealnym dodatkiem do dania będzie marynowana marchewka. Marchewki obierz i potnij w cienkie paski obieraczką. Wrzuć marchewkę do wody z lodem i cukrem na 3 minuty. Do osobnej miski wyciśnij sok z limonki, dodaj posiekaną kolendrę, płatki chilli, oliwę i czarnuszkę. Na koniec dodaj marchewkę i wszytko razem wymieszaj. Z tortilli wytnij mniejsze placuszki i usmaż je na patelni. Rozłóż tostadas na talerzu, następnie nałóż kawałki mięsa i udekoruj marchewką. Smacznego!