Tort z pieczonej papryki

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • kilka łyżek koziego sera
  • garść roszponki

Sos:

  • 3 pomidory (najlepiej zielone)
  • kilka gałązek kolendry
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 zielona papryka
  • ½ zielonego jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Papryki wrzuć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przewracając aż się mocno zarumienią, wręcz spalą. Szybko przełóż do foliowej torebki i mocno zwiń. Po 20 minutach wyjmij papryki i obierz z odchodzącej skórki. Pomidory ułóż na gazie i spalaj aż zczarnieją. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki sosu i zblenderuj, dopraw solą i pieprzem. Małą miskę lub kubek nasmaruj od wewnątrz oliwą i układaj w nim paprykę na przemian z serem (piętrowo). Na środku talerza rozlej odrobinę sosu i przewróć do góry nogami kubek, powinien wypaść torcik. Z wierzchu rzuć roszponkę i polej oliwą.