Tatar z ryb wędzonych

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 8 dag wędzonego pstrąga
  • 8 dag wędzonej makreli
  • 8 dag wędzonej siei lub sielawy
  • 2 kiszone ogórki średniej wielkości
  • 1 mała cebula
  • 2 cm kawałek świeżego chrzanu
  • 1 jabłko
  • łyżka oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka kromek ciemnego pieczywa
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Pstrąga, makrelę i sielawę drobno posiekanej i wrzuć do miski. Do ryb wrzuć posiekanego ogórka, cebulę, tarty chrzan, jabłko i czosnek. Dodaj oliwę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj z solą i pieprzem. Na środku talerza ułóż na liściu sałaty tatara. Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, dodaj posiekany ząbek czosnku i natkę pietruszki po czym przesmaż na tym kromki chleba. Kromki podawaj do tatara.