Tatar z dorsza i pstrąga, z pszenno-kukurydzianymi chipsami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)

Składniki:

Tatar:

  • 2 filety z dorsza bez skóry
  • filet z pstrąga bez skóry
  • 1 mała surowa polska kiełbasa
  • surowy ogórek
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • oliwa

Chipsy:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego
  • kilka listków kolendry
  • woda
  • olej

Przygotowanie:

Filety pokrój i przełóż do miski. Posiekaj kiełbasę i podsmaż na pikantnej oliwie. Z ogórka usuń pestki i pokrój go w małą kosteczkę. Zetrzyj skórkę z cytryny i pokrój czosnek. Do ryby dodaj przestudzoną kiełbasę, ogórka, skórkę z cytryny i czosnek. Przygotuj chipsy. Połącz mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj smalec, kolendrę i wodę. Wyrób ciasto, rozwałkuj i wytnij chipsy. Smaż je na głębokim tłuszczu. Smacznego!