Tatar wołowy z kiszonymi grzybami podany z marynowaną dynią

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

tatar:

  • 150 g ligawy wołowej
  • kilka kiszonych grzybów
  • cebula szalotka
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 fileciki sardeli
  • łyżka sosu sojowego
  • oliwa
  • jajko
  • sól
  • pieprz

sałatka z marynowanej dyni:

  • 50 dag dyni
  • szklankia wody
  • 2 papryczki chili
  • 5 łyżka miodu
  • oliwa
  • garść roszponaki
  • lubczyk
  • pieprz różowy

Przygotowanie:

Mięso bardzo dokładnie posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj sól, pieprz i zwiń w kulkę. Rzucaj mięsem z całych sił do miski. Powtórz tę czynność kilka razy, aż mięso będzie zbite, a jego struktura się zmieni.Cebulę, kapary, sardele i kiszone grzyby dokładnie posiekaj. Mięso połącz z posiekanymi dodatkami. Dopraw sosem sojowym i oliwą.

W rondelku lub głębokiej patelni zagotuj wodę z papryczkami i miodem. Gotuj, aż płyn zgęstnieje i zacznie się pienić. Dorzuć dynię i pozostaw na małym ogniu jeszcze 5 minut. Dynię wyciągnij i przestudź. W misce wymieszaj roszponkę z dynią. Dopraw rózowym pieprzem, oliwą i sosem z patelni. Na talerzu uformuj porcję tatara z żółtkiem. Podawaj go z sałatką z dyni i kromką razowego chleba.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+