Tarta z wątróbkami i plastrami ziemniaków zapiekana ze śmietaną i estragonem

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

ciasto:

  • 300 g mąka
  • 200 g masła
  • jajko

farsz:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków cherry
  • 2 łyżki masła
  • garść kaparów
  • mała garść suszonej żurawiny
  • kilka listków estragonu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 5 ziemniaków
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Mąkę, masło i jajko przesiekaj, aż składniki się połączą. Staraj się nie ogrzewać ciasta dłońmi, aby masło się nie roztopiło. Ciasto zagnieć. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut. Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Masło rozpuść na patelni. Wrzuć cebulę. Do podduszonej cebuli dodaj wątróbki. Dodaj małą garść suszonej żurawiny, kapary i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość podlej białym winem. Dorzuć listki estragonu. Wyłącz ogień i pozostaw wątróbkę, aż wciągnie wszystkie aromaty.

Wyłóż ciastem tartownicę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach przez 8-10 minut. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Wątróbki odsącz i połącz z pomidorkami. Farsz wyłóż na podpieczoną tarte. Na wierzch ułóż plastry ziemniaków. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkami. Dopraw solą i pieprzem.Tartę zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+