Szynka cielęca duszona w soku aroniowym, z ziemniakami smażonymi z grzybami i śmietaną

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • szynka cielęca ok. 1 kg
  • 2 laski wanilii
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • kora cynamonu
  • 3 garście agrestu
  • 1/2 l soku z aronii

smażone ziemniaki:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • gałązka tymianku
  • 5 świeżych lub namoczonych grzybów
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%

Przygotowanie:

Mięso oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu. Pokrój je na duże kawałki i natrzyj ziarnami wanilii.

Posól i popieprz. Mięso obsmaż na oleju i roztopionym maśle. Dodaj laski wanilii i korę cynamonu.

Do obsmażonego mięsa dodaj połówki agrestu. Wszystko zalej sokiem z aronii i duś na małym ogniu przez 30-45 minut.

Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby na cieńkie paski. Na patelni na maśle przesmaż ziemniaki. Dodaj grzyby i tymianek. Wszystko zalej smietanką i poczekaj, aż się zredukuje. Ziemniaki dopraw solą i pieprzem.

Gotowe mięso wyjmij z garnka, poczekaj chwilę, żeby odpoczęło, i pokrój na grube plastry. Podawaj z pysznymi smażonymi ziemniakami.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+