Szybki gulasz z indyka, ogórków i pomidorów w jogurcie z chilli i orzechami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 1)

Składniki:

Gulasz:

  • 500 g piersi z indyka
  • sól
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • pieprz
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sos:

  • 4 czarne pomidory
  • 4 ogórki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • łyżka skórki z pomarańczy
  • orzechy
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • kolendra

Sałata:

  • garść sałaty strzępiastej
  • garść sałaty radicchio
  • garść rukoli
  • kilka pomidorków cherry
  • oliwa
  • 2 łyżki octu sherry
  • 2 łyżki miodu
  • ciabatta

Przygotowanie:

Mięso pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem. Dodaj papryczkę chilli, kmin rzymski, sos sojowy. Wszystkie składniki wymieszaj. Pomidory i ogórki pokrój na duże kawałki. Przygotuj obrane ząbki czosnku i skórkę z pomarańczy. Orzechy podsmaż na woku i zdejmij. Na tym samym woku na gorącym oleju przesmaż przez chwilę mięso, potem przełóż je do miski. Następnie przesmaż czosnek, ogórki, pomidory, skórkę z pomarańczy. Składniki smaż do 2 minut. Dopraw solą. Dodaj jogurt, orzechy, mięso i posiekaną kolendre. Gulasz gotowy. Idealnym dodatkiem do gulaszu będzie sałata. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje sałat. Dodaj pomidorki cherry. Całość polej dresingiem z oliwy, octu i miodu. Ciabattę porwij na średnie kawałki i grilluj na patelni. Smacznego!