Szybka pizza z kozimi serami, orzechami, pomidorkami koktajlowymi i pesto z mniszka lekarskiego

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła
  • około ¾ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • ocet balsamiczny
  • ½ krążka camemberta koziego
  • 3 półcentymetrowe plastry rolady koziej
  • 8 dag twardego sera koziego
  • garść orzechów włoskich
  • półtorej szklanki pomidorków koktajlowych

pesto:

  • 3 garście mniszka lekarskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 orzechów włoskich
  • szklanka oliwy
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski i dodaj masło, letnią wodę, oliwę i wyrób ciasto.
Przygotuj kozie sery: camembert i roladę kozią pokrój na mniejsze kawałki. Na tarce zetrzyj kozi ser długodojrzewający. Pomidorki koktajlowe pokrój na mniejsze kawałki, a orzechy pokrusz.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Rozsmaruj na nim ząbek czosnku i oliwę i skrop go octem balsamicznym. Placek połóż na rozgrzanym kamieniu do pizzy i na chwilę włóż go do piekarnika. Jak lekko się zrumieni, wyciągnij i ułóż na nim dodatki: sery, pomidorki i orzechy. Dopraw pieprzem i wstaw do piekarnika.

Przygotuj pesto z mniszka lekarskiego. Czosnek drobno posiekaj. Liście mniszku przesiekaj i ugnieć razem z czosnkiem, oliwą, octem balsamicznym i orzechami w moździeżu. Dopraw solą i pieprzem. Pizzę polej pesto.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+