Szczupak smażony z warzywami podany z komosą ryżową i mrożonymi kostkami jogurtu

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

szczupak z warzywami:

  • filety ze szczupaka
  • cukinia
  • 2 cebule dymki około
  • por
  • ¼ papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 2 spore łyżki masła do smażenia plus 2 do dodania później
  • ćwierć szklanki białego wina
  • mąka do panierowania

sałatka z komosy ryżowej:

  • szklanka komosy ryżowej
  • garść pomidorków cherry
  • papryczka chili
  • garść świeżej posiekanej kolendry
  • pieprz
  • sól
  • łyżka sosu sojowego
  • chlust oliwy
  • 3 łyżki pestek dyni

mrożone kostki jogurtowe:

  • sok z cytryny
  • jogurt naturalny
  • sól

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w paseczki. Filety ze szczupaka ponacinaj co 2 milimetry, wtedy ości podczas smażenia się wytopią. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa podsmaż na maśle. Dopraw solą. Dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Filety obtocz w mące. Do lekko podduszonych warzyw dodaj łyżkę masła i smaż filety Całość podlej białym winem.

Komosę ryżową ugotuj. Pomidorki cherry przekrój na pół. Na patelni przesmaż pestki dyni i pomidorki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Komosę wymieszaj z papryczką chili, pestkami dyni i pomidorkami. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym i oliwą. Całość posyp świeżą kolendrą.

Jogurt dopraw sokiem z cytryny i solą. Przelej go do foremek na lód i wstaw do lodówki.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+