Szaszłyki wołowe z brzoskwiniami i szalotkami, marynowanymi w dżemie morelowym

Opublikowano w Bez kategorii

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)

Składniki:

  • 500 g rostbefu wołowego

Marynata:

  • pół szklanki whisky
  • 50 ml oliwy
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 6 cebul szalotek
  • 4-5 brzoskwiń ufo

Sałatka:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w łupinie
  • pieprz do smaku
  • 3 gałązki estragonu
  • 50 ml oliwy
  • pół cytryny
  • zielona papryczka chili
  • cykoria
  • 4 ząbki marynowanego czosnku
  • garść kiełków groszku
  • garść kiełków buraka
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Rostbef pokrój na średnie kawałki. Przygotuj marynatę. Do miski wlej whisky, oliwę i sok z cytryny. Dodaj miętę, dżem i połówki szalotek. Na patyki nadziej kolejno cebulę, wołowinę i kawałki brzoskwini. Szaszłyki odstaw na ok. 20 minut. Przygotuj sałatkę ziemniaczaną. Ugotowane ziemniaki pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dopraw je pieprzem, estragonem i polej oliwą oraz sokiem z cytryny. Ziemniaki ugrilluj na patelni. Do podpieczonych ziemniaków dodaj pokrojoną papryczkę chili, cykorię i czosnek. Do sałatki dodaj kiełki groszku i buraka. Warzywa polej sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Szaszłyki usmaż na patelni grillowej i podaj je z sałatką. Smacznego!