Surowy pstrąg marynowany w gruszkowej nalewce podany z domowymi nachos

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2-4 filety z pstrąga
  • czerwona cebula
  • papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • nalewka gruszkowa
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

nachos:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • woda do zagniecenia ciasta

Przygotowanie:

Cebulę, papryczkę chili i ząbek czosnku pokrój w cienkie plasterki. Kolendrę posiekaj. Warzywa skrop sokiem z cytryny i zalej nalewką. Do zalewy włóż kawałki świeżej ryby. Całośc dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki, żeby ryba się ścieła i składniki przegryzły.

Z mąki i wody zagnieć i wyrób ciasto. Uformuj małe, cienkie placuszki. Posmaruj je z wierzchu odrobiną masła. Dopraw je gruboziarnistą solą i płatkami chili. Placki piecz w piekarniku w 200 stopniach.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+