Suflet truskawkowy

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki masła
  • cytryna

Przygotowanie:

Truskawki przebieram, myję i miksuję na pulpę (albo przecieram przez sito). Białka oddzielam od żółtek, ucieram je z cukrem na białą, puszystą masę. Ucierając, dodaję masło, pulpę, sok z cytryny i tartą bułkę. Z białek ubijam sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszam z sufletową masą. Naczynie wysmarowuję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Przekładam masę i zapiekam w piekarniku przez 30-40 min w temperaturze 190 stopni C. Ważne, żeby przez pierwsze 15 min nie otwierać piekarnika!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+