Suflet orzechowy z ostrą papryczką i sosem cynamonowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 15 dag Mixu ulubionych orzechów uprażonych i zmielonych na miał
  • 6 żółtek
  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru
  • drobno posiekana ostra papryczka
  • laska wanilii
  • odrobina pieprzu i soli
  • łyżeczka esencji lub wody pomarańczowej
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Pozostałe składniki:

  • 0,5 l śmietanki 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • odrobina soli

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem na gładko i dodaj orzechy. W oddzielnym pojemniku ubij na sztywno białka, które po łyżce dodawaj do masy żółtkowej. Do masy dodaj teraz pestki wanilii, esencję oraz ostrą papryczkę. Sufletówki wysmaruj masłem i oprósz bułką. Do sufletówek wlej masę do ¾ pojemności. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 min. W małym rondelku rozpuść cukier aż powstanie karmel i dodaj pozostałe składniki. Gotuj aż zgęstnieje.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+