Strudel z chałką, jabłkiem i białym serem

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
  • 100 g masła
  • 250 g chałki namoczonej w mleku
  • 100 g białego twarogu
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 laski wanilii
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy

sos waniliowy:

  • 1/2 szklanki 36% śmietany
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • laska wanilii
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

W misce utrzyj cukier, żółtka, wanilię i szuszoną skórkę pomarańczową. Do utartych żółtek dodaj masło i ucieraj składniki ponownie. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i namoczoną chałkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj starte jabłko. Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek.

Ciasto filo posmaruj roztopionym masłem. Na wysmarowanej masłem blasze ułóż ring. Do ringu włóż dwie warstwy ciasta filo. Do środka nałóż farsz. Pozostałe ciasto zwiń i zwiąż. Na końcu całość posmaruj roztopionym masłem. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Po 20 minutach wyjmij ciasto z ringu i wstaw na 10 minut do piekarnika.

Przygotuj sos waniliowy. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj laskę wanili i cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Gotujący się sos zdejmij z gazu i dodaj roztrzepane żółtka. Sos ponownie wstaw na gaz i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotowy strudel podawaj z sosem i swieżymi owocami. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+