Stir fry z jagnięciny

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 30 dag udźca jagnięcego
  • czerwona papryka pokrojona w paski
  • marchewka
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula pokrojona w piórka
  • garść posiekanych w plasterki podgrzybków
  • kilka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
  • pół szklanki bulionu mięsnego
  • olej do głębokiego smażenia
  • łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Jagnięcinę pokrój na drobne plastry i obgotuj w wodzie przez około 20 minut. Wodą z gotowania dopełnij szklankę z bulionem mięsnym. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju aż zacznie dymić i przesmaż osączone wcześniej mięso. Smaż około 2-3 minuty, podsyp mąką kukurydzianą i przełóż na talerz. W pozostałościach na patelni przesmaż cebulę i dołóż do mięsa. Oczyść patelnię i ponownie rozgrzej do czerwoności, dodaj olej, kolendrę, czarny pieprz i koper włoski, następnie por i marchewkę, a potem paprykę, czosnek i grzyby. Jak się zrumienią dodaj mięso z cebulą i podlej bulionem. Duś aż zgęstnieje.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+