Stek z sosem czekoladowym

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 steki z sezonowanego antrykotu po 250 g każdy

marynata:

  • łyżeczka soli gruboziarnistej
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • sos czekoladowy:

    • butelka ciemnego bezalkoholowego piwa
    • 2 łyżki ziaren kawy
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayen
    • łyżeczka cynamonu
    • tabliczka gorzkiej czekolady
    • sok i skórka z limonki
    • 2 łyżki masła

    dodatki:

    • 4 małe cebulki
    • garść roszponki
    • garśc pomidorków koktajlowych
    • 2 szparagi

    Przygotowanie:

    W miseczce połącz wszystkie składniki marynaty. Mięso natrzyj marynatą i odstaw na godzinę, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Zrób sos czekoladowy. W rondelku na gazie podgrzej ciemne piwo. Dodaj do niego przyprawy: ziarna kawy, pieprz cayenne,cynamon. Do gotującego się piwa dodaj kostki czekolady, sok i skórkę z limonki. Na koniec dodaj mało. Wszystkie składniki mieszaj, aż zgęstnieją. Patelnię grillową rozgrzej. Pamiętaj, żeby steki, które smażysz, miały temperaturę pokojową. Steki smaż po 4 minuty z każdej strony. Na patelnie dorzuć cebulki. Usmażone steki podaj ze świeżymi warzywami i sosem czekoladowym. Smacznego!

    Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+