Sos rabarbarowy do mięs

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 300 – 400 g rabarbaru
  • 4 cebulki szalotki
  • pół szklanki cukru
  • laska wanilii
  • czerwone wino deserowe ½ szklanki
  • 1 ostra mała papryczka chilli
  • 2 łyżki masła dobrego
  • stek wołowy około 300 g

Przygotowanie:

Szalotkę drobno siekam i rumienię na maśle, dodaję 3/4 rabarbaru – posiekanego, rozciętą laskę wanilii i zasypuję cukrem. Duszę około 10 min aż rabarbar puści wodę. Zalewam winem i odparowuję aż sos będzie gęsty, następnie przecieram przez sito. Do sosu wkładam resztę rabarbaru pociętego na 5-6 cm kawałki, duszę około 5 min.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+