Smażony sękacz z kremem pistacjowym

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)

Składniki:

  • kawałek sękacza ok. 200 -300 g
  • 2 łyżki masła
  • lukrecja
  • skórka z cytryny
  • Krem:
  • 40 g pistacji
  • 500 ml 36% zimnej śmietany
  • 2 jajka
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżka sera pleśniowego

Przygotowanie:

Sękacz pokrój na duże kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj dwie szczypty lukrecji i skórkę z cytryny. Na maśle podsmaż kawałki sękacza. Przygotuj krem pistacjowy. Pistacje rozdrobnij w moździerzu. Do miski wlej zimną śmietanę i mieszaj do uzyskania puszystości. Nie ubijaj śmietany na sztywno. Dodaj jaja. Miskę z kremem umieść na garnku z gotującą się wodą i mieszaj. Dodaj cukier, pistacje i ser pleśniowy. Całość mieszaj do uzyskania kremowego sosu. Chrupiącego sękacza podaj z kremem pistacjowym.