Smażony makaron z szyjkami rakowymi, kurkami i śmietanowym sosem

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu typu kolanka
  • 300 g szyjek rakowych
  • 200 g kurek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • por
  • czosnek marynowany
  • 2 świeże śliwki
  • oliwa
  • pieprz
  • łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego
  • jajko
  • 0,5 szkl. śmietany 18%
  • natka z selera

Przygotowanie:

Selera, białą część pora, czosnek i śliwki pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż selera, pora i czosnek. Dodaj kurki, dopraw pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wszystkie skłądniki dokładnie wymieszaj. Dodaj szyjki rakowe. Wymieszaj śmietanę z jajkiem i wlej na patelnię. Dopraw solą i dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz pokrojone śliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną nać z selera. Smacznego!