Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 dwucentymetrowe plastry żółtego sera np. Goudy
  • 2 łyżki morelowej marmolady
  • olej do smażenia

panierka:

  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • mąka

sos wiśniowy:

  • 25 dkg mrożonych wiśni
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • skórka z pomarańczy
  • 100 ml wiśniówki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:

W plastrze sera zrób kieszeń i nafaszeruj go marmoladą. Ser zwilż wodą i obtocz w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Ser smaż na sporej ilości oleju, ale na wolnym ogniu.

Przygotuj sos. Na rozgrzaną patelnie wsyp wiśnie. Dodaj cukier, skórkę z pomarańczy i wiśniówkę.

Wiśnie duś na wolnym ogniu, aż zrobi się sos. Zagęść go mąką ziemniaczaną i dopraw solą.
Usmażony ser polej sosem wiśniowym. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+