Smażony dorsz w borowikowo- pomidorowym maśle, z plackami ziemniaczano – dyniowymi

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • szczypta kopru
  • 2 szczypty gruboziarnistej soli
  • łyżka skórki z grejpfruita

Sos:

  • duży czarny pomidor
  • 3-4 borowiki
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • Pieprz
  • sól
  • łyżka małych kaparów
  • łyżka zalewy z kaparów
  • 2 łyżki schłodzonego masła

Placki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 100 g dyni
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety z dorsza pokrój w równe kwadraty i pozbądź się ości. Do miseczki zetrzyj skórkę z grejpfruta, dodaj koper i sól. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj. Kawałki ryby marynuj przez 10 minut. Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj kmin, koper i usmaż rybę. Podczas smażenia cały czas podlewaj rybę masłem. Gdy zetnie się białko, zdejmij rybę. Przygotuj sos. Pomidora, borowiki i cebulę pokrój w kostkę. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek, następnie grzyby i pomidory. Całość dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Do sosu dodaj kapary i zalewę z kaparów. Gotuj przez chwilę, aż płyny odparują, na koniec dodaj schłodzone masło. Kawałki ryby, przełóż do gotowego sosu. Przygotuj placki. Do miski zetrzyj dynię i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i mąkę. Placki smaż na rozgrzanym oleju. Chrupiący placek, leśnie grzyby i bałtycki dorsz. Obiad gotowy. Smacznego!