Smażone uszy wieprzowe z chili, młodym porem, ziołami i chlebkiem pita

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki

  • 4 wieprzowe uszy
  • 2 zielone papryki peperoni
  • 2 słodkie papryczki chili
  • 2 młode pory
  • 1 kłącze świeżej trawy cytrynowej
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml bulionu wieprzowego
  • sól
  • kilka listków werbeny cytrynowej

ciasto na chlebki pita:

  • 1,5 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • ciepła woda
  • sól
  • kmin rzymski

Przygotowanie

Drożdze połącz ze szczyptą cukru i odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj je do mąki. Ziarna kminu upraż na patelni i dodaj do ciasta. Dopraw solą. Ciasto wyrób i formuj małe placuszki. Odstaw je do wyrośnięcia. Placki wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni, aż urosną i się zrumienią. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia uszu. Papryczki drobno posiekaj. Czosnek obierz z łupiny i posiekaj. Trawę cytrynową zgnieć i posiekaj. Pora pokrój w zapałki. Zetrzyj skórkę z cytryny. Obgotowane wcześniej uszy pokrój na cienkie paski. Na mocno rozgrzaną patelnie wrzuć uszy. Po chwili dodaj pory, trawę cytrynową i papryczki. Dodaj sos rybny i sojowy, czosnek, skórkę z cytryny. Całość dopraw solą. Podlej bulionem. Przemieszaj. Na koniec dodaj liście werbeny. Danie serwuj z chlebkami pita.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+