Smażone rydze z makaronem orzo, z duszonymi jagnięcymi kiełbaskami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)

Składniki:

  • 500 g rydzów
  • 1/2 szkl. makaronu orzo
  • 1/4 główki radicchio
  • cykoria
  • 3 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia
  • 8 żółtych pomidorków cherry
  • papryczka chili
  • pieprz
  • sól

Sos:

  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 7 łyżek oleju rydzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek dżemu agrestowego
  • sok z limonki
  • szczypiorek

Kiełbaski:

  • 2 porcje kiełbasek jagnięcych
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 goździki
  • mały kawałek imbiru
  • łyżeczka skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Do garnka wlej wino i zredukuj o połowę. Dodaj posiekany imbir, startą skórkę z pomarańczy, goździki i kiełbaski jagnięce. Duś na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Ugotuj makaron orzo i wsyp do miski. Dodaj pokrojoną sałatę radicchio,cykorię, papryczkę chili i pomidorki. Na smalcu usmaż rydze, przypraw je solą i pieprzem. Usmażone rydze dodaj do makaronu i warzyw. Przygotuj sos. W misce połącz agrestowy dżem, sok z limonki, starty czosnek, musztardę i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Sałatkę polej sosem, dopraw solą. Ugotowaną w winie kiełbaskę jagnięcą podaj na sałatce makaronowej. Smacznego!