Smażone plastry korzenia brokuła z królikiem, podane ze pieczonym batatem

Opublikowano w Bez kategorii

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 3)

Składniki:

  • comber z królika ok. 300 g
  • 3 łodygi brokułów
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 małe cebulki
  • 5 rzodkiewek
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • sos sojowy
  • sól
  • kila gałązek koperku
  • 2 bataty
  • masło
  • skórka z limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • szczypta płatków chilli
  • sól

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania batatów. Utrzyj masło z sokiem i skórką z limonki. Dopraw płatkami chili i sólą. Ziemniaki natnij w krzyż, nafaszeruj masłem i zwiń w folię. Piecz w piekarniku, aż będą miękkie. Mięso z królika pokrój w kostkę. Łodygi brokułów i rzodkiewkę pokrój w plastry. Do woka wlej olej i dodaj masło. Na rozgrzanej patelni smaż najpierw łodygi brokułów, całe ząbki czosnku oraz małe cebulki. Następnie dodaj królika. Całość dopraw solą i sosem sojowym. Na koniec dodaj plastry rzodkiewki i gałązki koperku. Smacznego!