Smażone boczniaki i pieczarki, podane z pikantnym puree ziemniaczanym doprawionym boczkiem i kapustą

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 10 boczniaków
  • kilka pieczarek
  • sok z limonki
  • pieprz świeżo mielony
  • posiekana natka pietruszki – pół pęczka
  • papryczka chili – ile kto lubi
  • cebula czerwona posiekana w piórka
  • 2 ząbki czosnku drobno zsiekane
  • 2 łyżki masła
  • mąka do oprószenia
  • pół szklanki bulionu dowolnego
  • łyżka sosu sojowego

Puree:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag boczku w kawałku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 l mleka
  • kawałek kapusty posiekanej i zblanszowanej do miękkości
  • 2 szklanki wody
  • sól/pieprz

Puree:

Zacznij od ugotowania ziemniaków (muszą być nawet lekko rozgotowane). Rozgotowane ziemniaki przerób na puree dodając do nich mleko. Na patelni przesmaż posiekany boczek wraz z czosnkiem, dołóż kapustę i ziemniaki. Odstaw w ciepłe miejsce żeby nie ostygło np. do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Boczniaki pokrój na grube paski. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż czosnek i grzyby, dodaj natkę pietruszki i zdejmij z ognia. Grzyby przerzuć na talerzyk i wstaw do pieca żeby nie stygły. Patelnię po smażeniu postaw z powrotem na ogień. Przesmaż teraz cebulę i oprósz mąką, dolej bulion, sos sojowy i czekaj aż zgęstnieje. Podawaj ziemniaki, obok grzyby, a wszystko polej sosem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+