Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży, ogrzanych do temperatury pokojowej
  • 1/4 szklanki mleka letniego
  • półtorej szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 2 jajka nie z lodówki
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół kostki masła extra 82% tłuszczu (miękkiego)
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • 13 łyżek twarogu owczego doprawionego solą, pieprzem i jednym ząbkiem czosnku

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże wkładam do dużej miski, dodaję letnie mleko, cukier i mieszam. Dodaję część mąki i mieszam aż powstanie rzadkie ciasto jak na naleśniki. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego ciasta przesiewam resztę mąki i wyrabiam. Jajka roztrzepuję z cukrem i solą po czym dodaję do ciasta wraz z masłem. Ciasto wyrabiam do momentu aż z łatwością będzie odchodzić od rąk. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Po wyrobieniu, ciasto wkładam do miski, nakrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto po upływie czasu ponownie wyrabiam kilka minut na stolnicy, zawijam w folię streczową i przekładam do lodówki na około 12 h. Gotowe ciasto rozwałkowuję na prostokąt o bokach 25 x 35cm i grubości 1 cm. Powstały placek kroję na 6 kwadratów, a każdy z nich na trójkąty. Na środku każdego trójkąta kładę po 1 łyżeczce twarogu i zwijam rogale. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C, na dwie blachy wykładam papier do pieczenia, posypuję mąką i układam rogaliki. Każdy rogalik smaruję roztrzepanym jajem. Piekę około 15 minut. Do słonych rogalików świetnie pasuje żurawina lub borówka.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+