Słodko-kwaśny barszcz z ziemniakami, pieczonym czosnkiem i zsiadłym mlekiem

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc.3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki

barszcz:

  • 1 kg wędzonych żeberek
  • włoszczyzna
  • pomidor
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 1,5 l wody
  • 400 g kiszonych buraków z sokiem
  • 2 garście soczewicy
  • sól

smażone ziemniaki:

  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • ćwierć szklanki zsiadłego mleka

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyj, obierz i potnij na mniejsze kawałki. Żeberka również posiekaj. Posiekane składniki wrzuć do garnka i dodaj pomidora. Gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż wywar będzie mocno aromatyczny. Buraki odlej od zakwasu i wrzuć do miksera lub zetrzyj na tarce, a zakwas dodaj do odcedzonego wywaru. Do całości dodaj starte buraki, posiekaną drobno włoszczyznę i żeberka oraz soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem . Barszcz podgrzej na małym ogniu, nie gotuj, bo straci kolor. Na suchą patelnię wrzuć nieobrane ząbki czosnku i smaż, aż się przypalą. Dorzuć ziemniaki, podlej oliwą a na końcu dolej zsiadłe mleko. Barszcz podawaj z ziemniaki.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+