Słodko-kwaśna sałatka z marynowanych ziemniaków w kapuście z korzennym śledziem

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 4)

składniki i przygotowanie:

Składniki

  • 5 ziemniaków średniej wielkośći
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 cebule
  • pieprz młotkowany
  • sól morska
  • 6 płatów śledzia wiejskiego
  • olej lniany
  • 2 laski cynamonu
  • kilka goździków
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili

Przygotowanie

Kapustę drobno posiekaj. Do rondla wlej ocet, wodę i cukier – zagotuj. Dodaj kapustę (kapusty powinno być więcej niż wody). Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i zalej je kapustą wraz z częścią wody. Poczekaj, aż ziemniaki nabiorą koloru. Na patelni upraż cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, różowy pieprz i suszoną papryczkę chili. W moździerzu utrzyj ostygnięte przyprawy, ale nie za mocno.

Namoczone wcześniej sledzie pokrój na kawałki. Zalej je olejem lnianym. Dorzuć całe laski cynamonu i utarte przyprawy. Śledzia odstaw na 3 godziny, niech się marynuje. Serwuj go z ziemniakami i kapustą.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+