Słodkie pierogi z truskawkami z kwaśnym sosem rabarbarowym

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 500 g mąki
  • ciepła woda
  • 200 g twarogu wiejskigo
  • 300 g truskawek
  • pieprz świeżo mielony
  • mięta świeża wedle uznania
  • gałązka rozmarynu
  • jeden rabarbar
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 czubate łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:

Z mąki i wody wyrabiam delikatne ciasto (ważne, żeby woda była bardzo gorąca) i odkładam na bok pod ścierkę, żeby odpoczeło. Do miski wrzucam twaróg, posiekane truskawki, miętę i odrobinę rozmarynu, doprawiam pieprzem i mieszam, aż składniki dokładnie się połączą. Na chwilę przed lepieniem pierogów przygotowuję sos. Na patelnię wrzucam posiekany rabarbar, zasypuję cukrem, a gdy rabarbar zacznie się zmieniać w konfiturę, to doprawiam octem. Całość przecieram przez sito. Ulepione pierogi gotuję w osolonej wodzie, a po ugotowaniu zalewam sosem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+