Słodkie bułeczki drożdżowe z dzikimi ziołami i karmelizowanymi czereśniami

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4

Składniki i przygotowanie:

Ciasto:

  • ¼ kostki drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • odrobina mleka
  • sól
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 5 jaj
  • 600 g mąki
  • 350 g masła
  • mięta
  • bazylia
  • 3 szklanki czereśni
  • 5 łyżek jasnego miodu
  • skórka z pomarańczy
  • 400 g serka homogenizowanego

Przygotwanie:

Drożdże rozpuść w mleku wymieszanym z wodą, cukrem i solą. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i 3 jajka. Mieszaj na wolnych obrotach, po czym dodaj pozostałe jajka, masło, zioła i mieszaj około 15 min aż ciasto będzie elastyczne. Lekko rzadkie ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie. W między czasie wydryluj czereśnie. Przełóż je na patelnię. Zalej odrobiną wody i miodem, dodaj skórkę i duś aż powstanie lekki dżem. Schłodź. Gotowe ciasto wyjmij na obsypaną mąką stolnicę i podziel na małe kulki, będzie koło 14 szt. Kulki układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrób delikatne wgłębienie i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po wyrośnięciu nałóż po łyżce czereśni i piecz bułeczki około 20 min w temperaturze 170 stopni C aż się zrumienią. Podawaj jeszcze ciepłe z serkiem homogenizowanym.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+