Słodki gulasz z kawałkami kaczki

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5

Składniki:

  • kaczka
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryka zielona
  • czerwona cebula
  • seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa 5 smaków (cynamon, ziarna kolendry, liść laurowy, czarny pieprz, goździki)
  • 2 szczypty anyżu
  • 100 ml czerwonego wina
  • łyżka octu winnego
  • łyżka miodu gryczanego
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 250 g mrożonej śliwki węgierki
  • 2 kacze jaja
  • tempura
  • woda
  • olej

Przygotowanie:

Papryki, cebulę i seler naciowy pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj czosnek. Od kaczki odkrój skrzydełka i udka a korpus, wraz z kością pokrój na średnie kawałki. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą pięciu smaków. W rondlu rozpuść tłuszcz, włóż kawałki kaczki, śliwki i anyż. Dolej wino i ocet. Gotuj przez 8 minut, aby odparował alkohol ,a następnie dodaj warzywa i duś gulasz na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa i mięso zmięknie. Na końcu dopraw gulasz łyżką miodu. Ciekawym dodatkiem do gulaszu będzie kacze jajo w tempurze. Ugotuj kacze jaja na twardo, obtocz je w tempurze i usmaż na rozgrzanym oleju. Podawaj jako dodatek do gulaszu. Smacznego!