Skorzonera smażona i zapiekana pod sosem holenderskim, podana z sałatka z roszponki i koziego polskiego sera pecorino

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 0,5 kg skorzonery inaczej wężymorda
  • masło
  • białe wino
  • sok z cytryny
  • 4 żółtka
  • sól / pieprz
  • dwie garści roszponki
  • wiórki z pecorino
  • kilka pomidorków cherry
  • 2 podpłomyki

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką cukru. Skorzonerę obierz i jak najszybciej zagotuj w poprzednio ugotowanej wodzie. Gotuj około 5 min i odcedź. Masło rozpuść i sklaruj, odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygło. W metalowej misce wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki żółtka, wino, sól i pieprz. Powstałą miksturę postaw na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszając energicznie dodawaj do niej masło, a na końcu cytrynę. Skorzonerę ułóż w żaroodpornym pojemniku i zalej sosem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Zapieczoną skorzonerę podawaj na talerzu posypaną roszponką, serem i pomidorkami.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+