Schab z sosem cydrowo- estragonowym i smażonymi japońskimi grzybkami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)

Składniki:

  • 1,5 – 2 kg schabu ze skórą
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 gałązki świeżego estragonu
  • 2 l cydru jabłkowego
  • 2 laski cynamonu
  • kawałek świeżego imbiru
  • łyżka masła
  • sznurek do związania
  • garść grzybków enoki
  • 3-4 grzyby shitake
  • 3-4 boczniaki
  • papryczka habanero
  • kawałek korzenia imbiru
  • limonka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 duże łyżki słodkiej śmietany

Przygotowanie:

Schab przypraw solą, pieprzem i estragonem, następnie zwiąż mięso sznurkiem i gotuj przez 15- 20 minut w cydrze z dodatkiem cynamonu i świeżego imbiru. Grzybki enoki przekrój na pół i oddziel od siebie. Grzyby shitake, boczniaki i paprykę habanero pokrój. Wszystkie składniki podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj sok z limonki i sos sojowy. Wyjmij schab na talerz, aby odciekł. Do garnka z pozostałym cydrem dodaj śmietanę i zredukuj sos. Na koniec dodaj zimne masło. Schab ugrilluj na patelni z każdej strony. Smacznego!