Schab w ciemnym sosie ze świderkami i sałatką z ogórka

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)

Składniki:

  • 1 kg chudego wieprzowego schabu
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 gałązki lubczyku
  • kilka kropel ciemnego sosu sojowego
  • kilka kropel pikantnego sosu
  • por
  • garść fig
  • garść daktyli
  • olej
  • 3-4 goździki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 szkl. półsłodkiego wina

Smażony makaron:

  • 300 g ugotowanego makaronu typu świderki
  • masło
  • cząber
  • rozmaryn
  • pieprz
  • 100 ml sosu pieczeniowego

Szybka sałatka z ogórka:

  • 3 ogórki małosolne
  • 3-4 gałązki kopru
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

Schab pokrój na plastry i przełóż do miski. Dopraw go solą i pieprzem. Dodaj lubczyk, sos sojowy i sos pikantny. Pora, figi i daktyle pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki mięsa. Dodaj pora, daktyle, figi, goździki, cynamon i kardamon. Dolej wino i duś wszystko na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Na koniec do zredukowanego mięsa dodaj sos pieczeniowy. Idealnym dodatkiem do schabu będzie makaron. Na patelni na maśle podsmaż wcześniej ugotowany makaron. Dodaj cząber, rozmaryn i dopraw pieprzem. Przygotuj szybką sałatkę. Pokrój ogórka i wsyp do miski. Dodaj świeży koperek, olej i sok z cytryny. Dopraw pieprzem. Pyszny obiad gotowy. Smacznego!