Sandwicz z grillowanego pieczywa tostowego z indykiem, pastą krewetkową, pomidorami i bundzem

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 9)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • pieczywo tostowe
  • pierś z indyka
  • 3 plastry bundzu
  • pomidor
  • sól
  • pieprz
  • rękaw
  • do pieczenia
  • patyczki do szaszłyków

marynata do indyka:

  • 50 ml oleju z dzikiej róży
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 gałązki tymianku

pasta krewetkowa:

  • 300 g krewetek koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka majonezu
  • łyżka ketchupu
  • łyżeczka tabasco

pesto:

  • 2 garście uprażonych pestek dyni
  • sok z cytryny
  • garść rukoli
  • 60 ml oleju z pestek dyni
  • 20 ml oleju lnianego
  • 15 g startego owczego twardego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

W misce połącz wszystkie składniki marynaty: posiekane zioła i olej. Pierś z indyka natrzyj solą i pieprzem i zanurz w marynacie. Indyka piecz w rękawie do pieczenia w 190 stopniach przez około 40 minut. Wszystkie składniki pasty krewetkowej zmiksuj. Gotową pastę włóż na chwilę do lodówki, żeby się schłodziła. Wszystkie składniki pesto zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.

Pieczywo tostowe zgriluj. Kromkę posmaruj pasta krewetkową. Na niej ułóż plaster sera, piersi z indyka i pomidora. Całość przykryj kolejną kromką i złóż kolejną warstwę. Na koniec wbij wykałaczki i przekrój kanapkę na pół.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+