Sałatka z grillowanych boczniaków oraz vinegretu z orzechów laskowych i pomidorów

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • około 10 boczniaków
  • 13 dag piersi z kurczaka zagrodowego
  • świeże zioła: natka pietruszki, tymianek, bazylia
  • kozi, owczy lub krowi ser biały do pokruszenia na sałatkę 8 dag
  • jedna czerwona cebula
  • 4 kawałki papryki z octu
  • garść zimowej zieleniny: roszponka lub jakaś sałata
  • garść orzechów laskowych
  • garść tylko mniejsza polskich pomidorów suszonych – własnej produkcji
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebulki szalotki
  • 1 starty ząbek czosnku

Przygotowanie:

Zacznij od sosu by postał parę chwil w lodówce: orzechy upraż na suchej patelni i obierz z łupiny, lekko pokrusz. Suszone pomidory posiekaj i przełóż do miski. Dodaj pokrojone szalotki, sok z cytryny, łyżeczkę miodu, ząbek czosnku, natkę pietruszki i odstaw do lodówki. Kurczaka zamarynuj w świeżych ziołach i usmaż na patelni grillowej. Podobnie zrób z grzybami. Teraz grzyby i kurczaka pokrój w paski, przełóż do miski, dodaj posiekaną w piórka cebulę, pociętą w paski paprykę oraz zieleninę. Sałatkę wyłóż na głęboki talerz, polej sosem i posyp kozim serem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+