Sałatka z fasolki szparagowej z domowym pesto z pistacji

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 11)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 20 dag zielonej fasolki
  • 20 dag żółtej fasolki
  • cykoria czerwona
  • pomarańcza
  • garść rukoli i rukwi
  • sól, pieprz
  • 10 plastrów kiełbasy lisieckiej
  • olej do smażenia

pesto:

  • garść prażonych pistacji
  • garść rukoli
  • 5 liśći świeżej bazylii
  • 2 łyżki startego żółtego sera długodojrzewającego np. carskiego
  • 50 ml oliwy z oliwej
  • 20 ml oleju z pestek dyni
  • dok z połowy cytryny

chipsy z długodojrzewającego sera:

  • 20 dag. żółtego długodojrzewającego sera
  • łyżeczka płatków chilli

Przygotowanie:

Z fasolki odetnij końce. Zblanszuj ją i zahartuj. Pokrój na mniejsze kawałki.

Z pomarańczy wytnij fileciki. Cykorię pokrój na plastry. W misce wymieszaj wszystkie warzywa. Dodaj rukolę i rukiew. Do blendera włóż uprażone pistacje, rukolę, bazylię, ser żółty, oliwę i olej z pestek dyni. Na koniec dodaj sok z cytryny. Wszystkie składniki zmiksuj aż powstanie pesto.

Sałatkę wymieszaj z pesto. Dopraw solą i pieprzem. Zrób chipsy z sera żółtego. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułóż ser i posyp go płatkami chilli. Piecz w nagrzaym piekarniku przez 6-7 minut, aż ser się rozpuści. Pilnuj, żeby się nie przypalił.

Plastry kiełbasy lisieckiej smaż na głębokim oleju na chrupko.

Sałatkę podawaj z chipsami z sera i kiełbasy lisieckiej.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+