Sałatka z dzikiego szczawiu, laskowych orzechów i wiejskiego jaja w sosie koperkowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • cztery garście dzikiego szczawiu
  • ćwierć szklanki orzechów laskowych – obranych
  • 1 wiejskie jajko
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 4 duże rzodkiewki
  • chlust octu
  • 3 łyżki śmietany wiejskiej lub 12%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Szczaw dokładnie myję, osuszam i pozbawiam grubych korzonków. Orzechy prażę na suchej patelni około 3 min, dodaję cukier i zdejmuję z ognia. W misce umieszczam szczaw, orzechy oraz posiekane rzodkiewki. W tym czasie zagotowuję wodę w garnku i dodaję do niej ocet. Do drugiej, mniejszej miski wkładam pozostałe składniki i mieszam. (Kmin przed dodaniem warto uprażyć na suchej patelni podobnie jak orzechy). Do gotującej wody z octem wbijam bardzo powoli surowe jajko i gotuję delikatnie mieszając około 3-5 minut. Gdy składniki sosu się przegryzą polewam nimi sałatkę i bardzo delikatnie mieszam. Na sałatkę kładę jajko w koszulce. Podaję na talerzu dekorując np. świeżym koperkiem. Do sałatki świetnie pasuje podpłomyk: szklanka mąki, woda – tyle ile zbierze, szczypta soli i łyżeczka ziaren czarnuszki! Ciasto zagniatam, cienko rozwałkowuję i formuję cienki placek. Smażę na mocno rozgrzanej suchej patelni!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+