Różowy śledź na wytrawnym pierniku z imbirowo-cebulowym sosem i gruszkami

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 kawałki wytrawnego piernika
  • 4 płaty śledzia
  • kilka listków tymianku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka soku z buraka

syrop cebulowo-imbirowy:

  • duży korzeń imbiru
  • cebula
  • 125 g cukru

gruszki na palonym maśle:

  • 2 gruszki
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • skóra z cytryny
  • szczypta przyprawy do piernika
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je winem i sokiem z buraków. Dodaj listki tymianku i odstaw na 30 minut.

Imbir i cebulę pokrój w plastry. Zasyp cukrem i odstaw na minimum 5-6 godzin, aż cebula i imbir puści sok.

Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Gruszki zakwaś sokiem z cytryny.

Plastry piernika przesmaż na maśle.,Na kawałki piernika nałóż gruszki i śledzia. Całość skrop syropem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+