Rostbef pieczony w sosie z czerwonego wina, warzyw i ziół, podany ze smażonym selerem

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • rostbef (około 1kg)
  • pieprz
  • sól
  • 3 marchewki
  • 4 cebule
  • 5 suszonych moreli
  • czerwone wytrawne wino
  • kora cynamonu
  • 3 łyżki masła

marynata do mięsa:

  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 2 gałązki rozmarynu
  • świeży lubczyk
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • oliwa

smażony seler:

  • duży seler
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Mięso zwiń szpagatem, dzięki temu zachowa swój kształt i upiecze się równomiernie.

Dopraw je solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Mięso namaceruj i odstaw. Marchewki obierz i przekrój wzdłuż. Cebule przekrój na połówki. Morele posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Przesmaż cebule i morele. Dodaj wino i korę cynamonu. Warzywa podduś przez chwilę. Mięso obsmaż dokładnie z każdej strony. Do brytfanki przełóż mięso i warzywa z sosem. Dodaj marchewki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po pieczeniu sprawdź temperaturę mięsa. Najlepsza temperatura dla wołowiny to 55-60 stopni. Pieczeń odstaw na 2 minuty, żeby odpoczęła, a następnie pokrój na plastry.

Selera pokrój w duża kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+