Rosół z bażanta z ravioli faszerowanymi bażantem i marchewką

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • mięso i kości z bażanta
  • jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • seler naciowy
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • liść laurowy
  • tymianek, pietruszka
  • kawałek mięsa wołowego najlepiej szponder wcześniej upieczony
  • 2 suszone borowiki
  • pieprz w ziarnach
  • 3 kulki jałowca
  • 3 marchewki
  • mąka
  • jajka
  • mięso z gotowanego w rosole bażanta
  • natka pietruszki drobno posiekana

Przygotowanie:

Selera, cebulę, czosnek, pietruszkę i selera naciowego posiekaj i przesmaż w dużym garze. Dodaj pozostałe składniki rosołu i gotuj na małym ogniu około 2-3h aż bażant będzie się rozpadał. Z mąki i jajek wyrób elastyczne makaronowe ciasto i wstaw do lodówki na parę chwil. Gdy upłynie czas 2-3h przecedź rosół ale nie wyrzucaj bażanta, suszonych grzybów i marchewki. Pozostały bulion dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.

Farsz: mięso, marchew i grzyby zmiksuj na jednolitą masę i dopraw. Ciasto z lodówki podziel na dwie części i bardzo cienko rozwałkuj. Na jednej części poukładaj średnio co 2 cm kupki z mięsa (około łyżeczki) i przykryj drugą częścią. Za pomocą kieliszka powycinaj okrągłe pierożki, a ich boki zagnieć widelcem. Pierożki gotuj około 5 – 8 min i podawaj w gorącym rosole, całość posyp natką pietruszki.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+