Rogaliki z ciasta francuskiego z pstrągiem, burakami i sosem cytrynowym

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • filet z pstrąga ok. 300 g
  • 300 g ugotowanych buraków
  • małe opakowanie serka koziego
  • jabłko
  • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytryny
  • świeży tymianek
  • pieprz mielony
  • czarnuszka

sos koperkowo – cytrynowy:

  • sok z 3 cytryn
  • 1/2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • łyżeczka miodu
  • świeży koperek

Przygotowanie:

Kawałki fileta, masło i sok z cytryny zmiksuj w blenderze. Do masy z pstrąga dodaj pokrojone w drobną kostkę buraki, serek kozi, starte jabłko i posiekany świeży tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i wytnij z niego trójkąty.Na środek każdego trójkąta nałóż farsz. Boki złóż do środka i zwiń. Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz je w 200 stopniach przez 15-20 minut.

Sok, masło, zółtka i miód połącz w misce. Wstaw miskę do kąpieli wodnej i mieszaj cały czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a sos zgęstnieje. Do gotowego sosu dodaj posiekany koperek. Rogaliki podawaj z sosem. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+