Risotto z dynią z polskim cydrem, owczym serem i tatarem z ogórka

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)

Składniki:

Risotto:

  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 5 czerwonych cebulek szalotek
  • 200 g dyni hokkaido
  • garść suszonych moreli
  • słodkie jabłko
  • 150 g masła
  • kilka listków szałwii
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 500 ml cydru jabłkowego
  • 100 g sera pecorino

Tatar z ogórka:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 4 listki szałwii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebule, dynię, morele i jabłko pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż cebulę z listkami szałwii. Dodaj ryż i smaż przez chwilę do momentu, aż ziarna ryżu się zeszklą. Następnie dodaj pozostałe dodatki: morele, jabłko i kawałki dyni. Dolej soku jabłkowego i zaczekaj, aż ryż wchłonie cały sok. Zacznij stopniowo dolewać cydr i cały czas mieszaj. Gdy cydr się wchłonie, ponownie wlej porcję płynu i mieszaj. Zmniejsz ogień. Na koniec dodaj ser i łyżkę masła. Doskonałym dodatkiem będzie tatar z ogórka. Orzeszki pinii upraż na patelni i wsyp do miski. Z ogórków usuń pestki, pokrój ogórki w kostkę i dodaj do miski. Dolej olej z pestek dyni i dodaj kilka listków szałwii. Dopraw solą i pieprzem. Risotto podaj z tatarem z ogórka. Smacznego!