Razowe naleśniki z królikiem

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki gazowanej wody
  • ¼ mleka
  • 1/3 kostki masła rozpuszczonego

Farsz:

  • 10 dag mięsa z królika
  • jedna mała marchewka
  • kilka liści sałaty
  • trochę piórek z czerwonej cebuli
  • kilka plastrów suszonego jabłka
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku i rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • starty ząbek czosnku

Sos:

  • pół szklanki śmietany 30% słodkiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • łyżeczka masła
  • pół drobno posiekanej cebuli
  • kilka liści szpinaku

Przygotowanie:

Królika pokrój w drobne paski i zamarynuj w oliwie i odstaw. Gdy mięso się marynuje, przygotuj ciasto. Do miski wrzuć wszystkie składniki prócz masła, które dolewaj powoli pod koniec wyrabiania ciasta. Naleśniki smaż na patelni przetartej ściereczką z olejem rzepakowym! W rondelku na maśle przesmaż cebulę, dodaj musztardę, szpinak, sos sojowy i śmietanę. Sos redukuj aż zgęstnieje. Królika usmaż i połącz z podsmażoną marchewką, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Mięsem i warzywami faszeruj naleśniki, które zwijaj w rulon i podawaj z sosem i porwanymi liśćmi sałaty! Całość posyp siekanym szpinakiem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+