Puszyste naleśniki z piwnego ciasta przekładane kremem cytrynowym

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

ciasto na naleśniki:

  • 0,2 l jasnego pszenicznego piwa
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem cytrynowy:

  • 4 żółtka
  • 3 sok z cytryny
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej.

W misce roztrzep żółtka i zacznij ubijać je na parze. Dodaj wino, masło, sok z cytryny i cukier puder. Żółtka ucieraj, aż powstanie gęsty krem. Usmażone naleśniki przełóż kremem cytrynowym i świeżymi owocami. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+