Pulpety z pstrąga z sosem z zielonej sałaty i żółtek

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 6 szt. filetów z pstrąga
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta gałki muszkatowej
  • sok z połowy cytryny
  • ostra świeża papryczka
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki

Na sos:

  • główka sałaty masłowej
  • łyżka masła
  • 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W misce umieść rybę i kwaśną śmietanę. Dodaj gałkę, czosnek, natkę pietruszki. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw solą,pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Do masy dodaj ostrą papryczkę. Formuj pulpety i gotuj je w bulionie. W rondelku rozpuść masło i przesmaż posiekaną sałatę. Dodaj bulion. Całość zmiksuj. Płyn z powrotem wstaw na mały ogień i połącz z żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Po chwili powinna wyjść delikatna emulsja. Pulpety podawaj z sosem z zielonej sałaty.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+