Pulpeciki z kaszy gryczanej z kulkami mozzarelli i sosem grzybowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • jabłko
  • cebula
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki gotowej panierki tempury
  • 8-10 małych kuleczek mozzarelli
  • panierka tempura do obtoczenia
  • olej do smażenia

grzybowy sos z miodem pitnym:

  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • 4 – 6 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml pitnego miodu
  • 2 – 3 gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:

Zetrzyj jabłko i cebulę na tarce o małych oczkach, do miski. Wsyp kaszę. Dodaj posiekane gałązki rozmarynu. Dopraw mielonym imbirem. Dosyp tempurę. Wszystkie składniki wymieszaj. Masa powinna być zwarta i lekko klejąca. Jeżeli masa jest za mokra, dosyp gotowej panierki, tempury. Zwilż ręce i z masy formuj pulpeciki. Do środka każdego pulpecika włóż małą kulkę mozzarelli. Gotowy pulpecik obtocz w tempurze i smaż je partiami w głębokim, rozgrzanym oleju. Dla podtrzymania ciepła pulpetów wstaw je do nagrzanego piekarnika (50 stopni ).

Przygotuj sos. Cebulę pokrój w małą kostkę i przesmaż ją na łyżce masła. Dodaj do niej listki laurowe i ziarna pieprzu. Pieczarki pokrój w plastry i dodaj je do cebuli. Poczekaj, aż pieczarki puszą wodę. Dopraw je pieprzem, solą i dolej miodu pitnego. Poczekaj, aż płyny się zredukują i dodaj łyżkę zimnego masła. Na koniec wrzuć świeże listki tymianu.

Pulpeciki podawaj z sosem i chrupiącymi listkami botwinki. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+